Mlekomaty czyli automatyczni mleczarze

W dobie przemysłowej produkcji mleka na farmach mlecznych, tylko najstarsi pamiętają jeszcze prawdziwy smak mleka tego „prosto od krowy” i wiedzą czym trudnili się dawniej mleczarze, czyli roznosiciele mleka. Obecnie kupowane w kartonie lub plastikowej czy szklanej butelce mleko, jest tylko produktem, który powstaje z prawdziwego mleka. Mlekomaty mogą jednak zmienić tą sytuacje.

Zanim mleko trafi do sklepu, a później konsumenta, zostaje poddane wszechstronnej obróbce. Pozbawia go ona wielu najcenniejszych walorów, pozostawiając tylko kolor, namiastkę prawdziwego smaku i niebywałą wprost żywotność, jeżeli karton lub butelka nie zostanie otwarta.

Wartości odżywcze mleka

Świeże surowe mleko zawiera wszystkie podstawowe substancje odżywcze takie jak:

• tłuszcze 3,9%
• cukry 4,7%
• białka 3,4%
• witaminy i składniki mineralne 0,7% w całkowitej objętości suchej masy

Oczywiście, te poszczególne substancje odżywcze możemy uzyskać z innych źródeł, ale mleko zawiera je w postaci pełnoprzyswajalnej. Z witamin zawiera witaminę B1, B2 oraz witaminę E i jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia i fosforu, pierwiastków mających duże znaczenie nie tylko we wcześnej fazie rozwoju, ale i w wieku późniejszym, kiedy zapobiegają one osteoporozie kości.
Mleko zawiera w swym składzie również szereg mikroorganizmów, zarówno korzystnych jak i niekorzystnych. Naturalna mikloflora bakteryjna to bakterie kwasów mlekowych, mające działanie probiotyczne poprawiające równowagę mikroflory jelitowej. Ponadto dzięki swemu działaniu w naturalny sposób przedłużają one okres przydatności mleka do spożycia, bo powodują że mleko się zsiada i nadal nadaje sie do spożycia, zmienia się tylko jego konsystencja i walory smakowe.

Wszystkie te procesy odbywają się jednak w mleku świeżym nie pozbawionym tych składników.
Większość tych składników zostaje wyeliminowana lub zmniejszona zostaje ich ilość w przemysłowym procesie produkcji mleka w mleczarni. Patrząc z kolei na proces produkcji mleka od strony producenta – hodowcy, drugą stroną medalu jest opłacalność produkcji mleka w przypadku zniesienia kwot mlecznych. Ta decyzja spowodowała o wiele bardziej katastrofalne skutki dla producentów mleka niż były one zakładane, a brak odpowiedniej polityki rynkowej w tym segmencie, wpływajacej na regulację podaży surowca powoduje że rentowność produkcji mleka staje się coraz bardziej zagrożona.

Zdrowe mleko z mlekomatów

Alternatywą w poszukiwaniu nowych rynków zbytu i form sprzedaży bezpośrednio od producenta, może być sprzedaż nieprzetworzonego mleka za pośrednictwem nowoczesnych automatów do sprzedaży – mlekomatów.
Automaty te doskonale zastępują znanego starszemu pokoleniu, roznosiciela mleka, oferując pełnowartościowe mleko „prosto od krowy”, którego walorów smakowych nie da się porównać z żadnym z oferowanych gatrunków mleka sprzedawanego w sklepie.

Punktów z automatami do sprzedaży mleka prosto z gospodarstwa, stale przybywa i występują one już prawie w każdym większym mieście, ciesząc się bardzo dużym powodzeniem. Ze względu że jest to branża dopiero w fazie rozwojowej, miejsce na rynku znajdzie się jeszcze dla wielu producentów mleka, którzy chcą go sprzedawać właśnie w ten sposób. Obecnie na rynku istnieje wiele rodzajów mlekomatów od najmniejszych jednozbiornikowych do największych wielozbiornikowych. Największą popularnością cieszą się automaty wielozbiornikowe możliwe do użytkowania wewnątrz lub na zewnątrz budynku, o pojemności 200 litrów w każdym z dwóch zbiorników.

Obsługa takiego automatu jest po stronie klienta bardzo prosta i sprowadza się do wybrania kilku opcji na czytelnym panelu sterowania. Po mleko można przyjść do automatu z własną butelką, lub zakupić ją bezpośrednio na miejscu w automacie.

Mlekomaty umożliwiają:
• zakup mleka w ilości 1 i 0,5 litra,
• zakup dwóch rodzajów szkalnych butelek o pojemności 1 i 0,5 litra.
• płatność bilonem i banknotami
• wybór różnych opcji na panelu obsługi

Mleko wychodzące z mlekomatu jest odpowiednio schłodzone, automat zaś jest wyposażony w klimatyzację, która zapobiega gwałtownym zmianom temperatury w przypadku mrozów lub upałów. Jeden lub kilka mlekomatów może być w zależności od potrzeb i możliwości obsługiwany przez jedno gospodarstwo, i ono zapewnia całodobowe zaopatrzenie automatów w mleko z tego gospodarstwa. Taka sprzedaż świeżego schłodzonego mleka z mlekomatów to najbardziej bezpośrednia droga od producenta – hodowcy, do końcowego odbiorcy – konsumenta. Udój mleka odbywa się z zachowaniem najwyższych standardów higienicznych, następuje schłodzenie mleka i taki właśnie produkt trafia do mlekomatu a potem bezpośrednio do odbiorcy.

Świeże mleko, ze względu na specyficzny rodzaj żywności o ogromnym potencjale dla naszego zdrowia i odporności naszego organizmu, powinno trafiać na nasze stoły w stanie jak najmniej przetworzonym. Mlekomaty mogą być prawdziwą szansą dla zdrowia naszych dzieci, perspektywą rozwoju dla polskiego rolnictwa, pogłowia naszych krów i naszego rodzimego prawdziwego mleka. Tym bardziej, że jest to rynek bardzo obiecujący i właściwie znajduje się dopiero w fazie rozwoju.

0 Comments

    Zostaw komentarz